Co ma wspólnego żyrafa i dzień chłopaka,który właśnie mija?
W moim przypadku bardzo dużo.
Zapomniałam o dniu chłopaka (jak żyć?! :o ).
I na szybkości trzeba było coś wymyślić.
Nie celebrujemy takich "świąt",ale każda okazja jest dobra,żeby upichcić coś słodkiego.
Przy okazji była miła niespodzianka dla moich łasuchów ;)
Przepis prosty,szybki a efekt...mmm pycha :)
ROLADA ŻYRAFA
Składniki:
* 5 jaj,
* 3/4 szklanki mąki,
* 6 łyżek cukru,
* 45 ml oleju,
* 80 ml wody,
* 2-3 łyżeczki kakao,
* 500 ml śmietany kremówki 30 %,
* 2 śmietan fixy,
* 2 banany,
*cukier puder/cukier waniliowy
Przygotowanie :
1.Oddzielamy białka od żółtek.
Żółtka mieszamy mikserem z 3 łyżkami cukru.
Dodajemy mąkę,wodę,olej-miksujemy na jednolitą masę.
2.Do białek dodajemy 3 łyżki cukru-ubijamy na sztywną pianę.
3.Białka łączymy z masą-delikatnie mieszając łyżką.
4.Smarujemy papier do pieczenia tłuszczem.
Odmierzamy do szprycy/papierowego rożka 6 łyżek ciasta i rysujemy na papierze coś na kształt łatek/kontury naszej żyrafy.
Wkładamy na 3 minuty do piekarnika na 180 stopni.
Czekamy aż wystygnie.
5.Do pozostałej masy dodajemy kilka łyżeczek kakao.
6.Ciemną masę wylewamy na kontury.
Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.
7.Przygotowujemy "nadzienie" (tu możliwość własnych koncepcji-z galaretką,owocami,budyniem,itd...).
Śmietanę łączymy z cukrem pudrem/cukrem waniliowym i śmietan fixem-miksujemy.
Banany kroimy,skrapiamy sokiem z cytryny (żeby nie ściemniały).
8.Ciasto wyjęte z piekarnika,nawijamy na wałek,delikatnie pozbywając się papieru do pieczenia.
Czekamy aż ostygnie.
Nakładamy bitą śmietanę i banany,omijając brzegi.
Zawijamy w rulon.
Wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godz.
Gotowe :)
Oprócz ciasta mały upominek do wykorzystania w każdej sytuacji :)
Kupony znalezione na House Loves ♥
Smacznego :)