wtorek, 30 września 2014

Żyrafa i Dzień Chłopaka

Co ma wspólnego żyrafa i dzień chłopaka,który właśnie mija? 
W moim przypadku bardzo dużo.
Zapomniałam o dniu chłopaka (jak żyć?! :o ).
I na szybkości trzeba było coś wymyślić.
Nie celebrujemy takich "świąt",ale każda okazja jest dobra,żeby upichcić coś słodkiego.
Przy okazji była miła niespodzianka dla moich łasuchów ;) 

Przepis prosty,szybki a efekt...mmm pycha :) 

ROLADA ŻYRAFA

Składniki:
* 5 jaj,
* 3/4 szklanki mąki,
* 6 łyżek cukru,
* 45 ml oleju,
* 80 ml wody,
* 2-3 łyżeczki kakao,
* 500 ml śmietany kremówki 30 %,
* 2 śmietan fixy,
* 2 banany,
*cukier puder/cukier waniliowy


Przygotowanie :

1.Oddzielamy białka od żółtek.
Żółtka mieszamy mikserem z 3 łyżkami cukru.
Dodajemy mąkę,wodę,olej-miksujemy na jednolitą masę.


2.Do białek dodajemy 3 łyżki cukru-ubijamy na sztywną pianę.


3.Białka łączymy z masą-delikatnie mieszając łyżką.


4.Smarujemy papier do pieczenia tłuszczem.
Odmierzamy do szprycy/papierowego rożka 6 łyżek ciasta i rysujemy na papierze coś na kształt łatek/kontury naszej żyrafy.
Wkładamy na 3 minuty do piekarnika na 180 stopni.
Czekamy aż wystygnie.



5.Do pozostałej masy dodajemy kilka łyżeczek kakao.


6.Ciemną masę wylewamy na kontury.
Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.


7.Przygotowujemy "nadzienie" (tu możliwość własnych koncepcji-z galaretką,owocami,budyniem,itd...).
Śmietanę łączymy z cukrem pudrem/cukrem waniliowym i śmietan fixem-miksujemy.
Banany kroimy,skrapiamy sokiem z cytryny (żeby nie ściemniały).



8.Ciasto wyjęte z piekarnika,nawijamy na wałek,delikatnie pozbywając się papieru do pieczenia.
Czekamy aż ostygnie.
Nakładamy bitą śmietanę i banany,omijając brzegi.
Zawijamy w rulon.
Wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godz.


Gotowe :)


Oprócz ciasta mały upominek do wykorzystania w każdej sytuacji :)

Kupony znalezione na House Loves  ♥ 








Smacznego :) 

4 komentarze:

  1. Żyrafa bardzo smaczna polecam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda fantastycznie! Na pewno wypróbuję Twój przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ♥ Z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia-ja żyrafę robię średnio raz na tydzień.Ja jestem zadowolona :) ale moje "boczki" mniej (od ilości bitej śmietany),ale kto by zwracał na to uwagę ;)

      Usuń

Miło mi Cię gościć :) Będę wdzięczna, gdy pozostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.